Info

Ny med høns ?

Er du ny med høns, kan der være mange spørgsmål, som trænge sig på, inden man begiver sig ud i, at holde høns i haven. Hvad kræver det i hverdagen? Er de store nok til, at komme ud i hønsegården? Hvor stort skal hønsehuset og hønsegården være? Flyver de væk? Hvad når vi skal i sommerhus eller på ferie?

Vi prøver her, at besvare, nogle af de spørgsmål, som mange nybegyndere har, inden de anskaffer sig høns i haven.

Der er super hyggeligt, at have sine egne høns i haven, og det kræver ikke meget i hverdagen: Du skal samle dagens æg, og tjekke, at de har vand og foder. Børnene elsker, at være med til at passe hønsene, og se om Ursula og Olga, har lagt nogle æg i redekassen. Mange – uanset alder – finder et pusterum i hverdagen hvor tiden står stille, alt imens de iagttager og forkæler den lille hønseflok. 

Hønsene skal have et sted i haven, som er deres. Et hønsehus og en hønsegård, hvor de kan være imens du ikke er hjemme. Hønsehuset bruger de til at sove og lægge æg i. Så det primære her, er, at der er siddepinde og redekasse. En tommelfingerregel er, at der skal være ca. 15 cm. siddepind pr. høne, og 1 redekasse for hver 4-5 høne. Når hønsehuset er klar, strør du Staldren i et tyndt lag ud på gulvet, inden du strør med høvlspåner på gulvet, og putter lidt halm i redekassen. 

Hønsegården, kan du lave sådan, at den passer ind i dit havemiljø. Men hvor stor skal hønsegården egentlig være, er der mange, som er ny med høns, som spørger om. Her er svaret: Det er meget individuelt, hvor stor hønsegården er. En tommefingerregel er, at du har min. ½ m2 hønsegård pr. høne, hvis du lukker hønsene ud i haven, når du er hjemme. Meget ofte, har man en hønsegård, som er lidt størrer end som så. 
Hvor højt, skal hegnet være? Hegnet i den permanente hønsegård, anbefaler vi, at er omkring 180 cm. Derved får du lavet en hønsegård, som du kan holde mange forskellige typer af høns, i. Der er nemlig lidt forskel på de forskellige hønseracer, i forhold til hvor lette de er på vingerne. Skal hønsegården være overdækket? Din hønsegård behøver ikke, at være overdækket, dog kan det være en gode idé, at have et mindre overdækket område, hvor du kan have vand og foder stående. Det er en stor fordel, kun at have vand og foder stående i hønsegården, da hønsene godt kan spilde lidt – både det ene og det andet. Det kan anbefales, at du laver en anordning, sådan at foder- og vandautomaten hænger frit. Derved skubber hønsene til automaterne – men vælter dem ikke. Alternativt kan du vælge vand- og foderautomater, som står på ben.

Har du ræve i området?

Er der ræve i området, hvor du bor, kan det være en stor fordel, at rævesikre din hønsegård. Det er der mange måder, at gøre på – vi anbefaler, at du laver en bundramme monteret med kraftigt volierer net, som du bygger hønsegården ovenpå, og efterfølgende fylder bunden i hønsegården op med sand eller grus.

Inden du henter dine høns, kan det være en rigtig god idé, at se programmet: Silles have – hønsene flytter ind. Her fortæller Jørgen, hvordan du griber det hele an, når dine høns flytter ind.

Se indslaget fra 'Hønsene flytter ind'

Når du skal hente dine høns, kan du få alt det foder og udstyr med, som du skal bruge. Hønsene bliver udleveret til dig i en flyttekasse, og når du kommer hjem med dine høns, bruger du lige 5 minutter på, at få strøet spåner på gulvet, og halm i redekassen, inden du lukker du dem ind i hønsehuset. Herefter indretter du hønsegården, og alt imens de finder sig til rette i hønsehuset.

Bliver mine høns tamme?
Lidt hønseguf i et syltetøjsglas, som du rasler med, når du kommer forbi hønsegården. Inde længe løber de dig i møde, når de hører dig.

Hvor mange høns, skal vi have?
Læg mærke til, hvor mange æg i bruger i løbet af en uge. Vores forskellige høns lægger 5-6 æg om ugen. Det er altid en god idé, at købe en eller 2 ekstra høns, end hvad man har behov for af æg. Så er der stadig æg, selv om en enkelt høne tager en pause i æglægningen i en kortere periode.

Hvornår lægger de æg?
Vores høns er store teen-agere, når de flytter ind. Der går typisk 3-5 uger inden de lægger de første æg. De første æg kan være uden skal, og små og forskellige i størrelsen. Det er helt normalt. Der går ca. 3-4 uger fra de starter æglægning, til du har æg, som du kender dem fra Supermarkedet – blot helt friske, og med flotte orange blommer.

Må jeg forkæle mine høns?
Du skal vente med, at forkæle dine høns, indtil de er stabile i æglægningen. Indtil da – er det super vigtigt, at du kun giver dine høns en god æglægningsfoder og grit eller skaller. Giv dine høns en håndfuld hønseguf – eller 2, om eftermiddagen. Gerne spredt i hønsegården – så har de noget at skrabe efter i bundmaterialet.


Løber hønsene væk?
Når du åbner hønsegården, og hønsene får adgang til resten af haven, vil de forsigtigt undersøge, området lige omkring hønsegården, og oftes igen søge tilbage til hønsegården. Stille og roligt undersøger de mere og mere af haven – i samme tempo, som du vender dig til, at de har adgang til resten af  haven.  De vil søge tilbage til hønsegården og huset , for de ved godt, at det er dér, der er mad og vand, og de vil naturligt søge tilbage i hønsehuset, når det er sengetid. 


Vi skal i sommerhus – hvad med vores høns?
Skal i afsted over weekenden, er det vigtigt, at i sikre jer, at jeres høns har adgang til vand og foder i hele weekenden. Fyld beholderne godt op – de kan godt klarer sig et par dage uden opsyn. Skal i afsted i længere perioder, skal der tjekkes op på vand og foder minimum hver 3. dag. 


Hønsehus ‘Deluxe’

Fra kr. 10.999,-


Grünleger

169 kr. pr. stk.


Köningsberger

169 kr. pr. stk.


Isa Warren

91 kr. pr. stk.