Info

Høns i haven for første
gang

Er du nysgerrig på, hvad det kræver at holde høns i haven, og hvordan du får startet det hele op?

Så kan du med fordel se programmet: Silles Hus – Hønsene flytter ind. Her fortæller Jørgen om pasning og pleje af høns, og giver gode råd og fif med på vejen.

Er du klar til at springe ud i det – men er i tvivl om, hvilke høns du vil starte op med?

Du er altid meget velkommen til at komme en tur forbi butikken, og få råd og vejledning inden du beslutter dig. Har vi de høns, som du og din familie kommer frem til, er den bedste kombination for jer – kan i sagtens få dem med hjem samme dag – uden forudbestilling. Der kan dog være enkelte hønseracer, som ikke er salgsklare på dagen.

Godt at vide, når du skal gøre dig klar til at få høns i haven

Hønsehuset

Sørg for et godt og velindrettet rum eller hønsehus til hønsene med ventilation, siddepinde og redekasser.

Siddepinde

Hvor lang skal siddepinden være? Du skal beregne ca. 15 cm. pind pr. høne. Materialet siddepinden er lavt af, kommer sig ikke så nøje – vælg det materiale, som du synes passer bedst til jeres hønsehus. Siddepindene kan du ligeledes placerer i den højde, som passer til indretningen. Vi anbefaler dog, at du placerer siddepindene lidt højere end redekasserne – på den måde, kan du mindske risikoen for, at de sover i redekassen.

Når i får jeres høns hjem, er det ikke altid, at de kan finde ud af, at bruge siddepindene. Derfor er det en god idé, at du sætter dem på pind i starten, indtil de selv har fundet ud af det.

Redekasserne kan gøres attraktive for hønsene med halm. Halmen er med til at trække hønsene til redekassen, når de skal lægge æg. Vi anbefaler, at du anvender spåner på gulvet af hønsehuset, og kun halm i redekassen. På den måde mindsker du risikoen for, at dine høns kommer til at lægge æg på gulvet i hønsehuset.

Det er vigtigt, at der er redekasser nok i hønsehuset. 4-5 høns kan deles om 1 redekasse. Vi anbefaler at redekassen mindst måler 40 x 30 x 30 cm.

Ventilation

Det er vigtigt med ventilation i hønsehuset – uden at der opstår træk. Høns kan ikke tåle træk – men omvendt kan der blive meget varmt i hønsehuset på en flot sommerdag.

Lys i hønsehuset

Det er en rigtig god idé, at have et vindue i dit hønsehus. Vinduet sikre, at hønsene for dagslys fra solen står op til den går ned igen. Det er især vigtigt i vinterhalvåret, at de får alt den dagslys, som er tilgængeligt, for at opretholde en fornuftig æglægning.

Æglægning om vinteren

Det er meget naturligt, at høns lægger mindre antal æg om vinteren, idet lyset er med til at stimulerer dem. Ønsker du en stabil æglægning igennem vinterhalvåret, kan det være en god idé, at installerer kunstigt lys i hønsehuset. Det skal ikke være skarpere, end at du kan skimte og læse en avis. For kraftigt lys vil stresse dine høns. Det er en god idé, at sætte en timer til at styre lyset i vinterhalvåret. Sæt den evt. til at tænde fra kl. 6.00-8.00.

Et rent og pænt hønsehus

Det er vigtigt med god hygiejne i hønsehuset, for at sikre en god trivsel, og undgå utøj. Som bunddække i hønsehuset anbefaler vi, at du anvender spåner eller hampstrøelse. Det er et materiale, som holder sig luftigt og tørt i lang tid. Samtidig opsamler det ammoniak. Læg et lag på ca. 5 cm. og rengør og fyld på efter behov. Vi anbefaler ikke, at anvende halm på gulvet, idet det kan have tendens til at klistre sammen, og blive ulækkert, hvis ikke det skiftes ofte. Især om vinteren, kan det blive vådt og klamt.

Hold ræven væk fra hønsegården

For at sikre hønsene bedst muligt overfor rovdyr (især ræve), kan man grave plader ned langs kanten af hønsegården, som en rævesikring. Det er dog et stort arbejde. Der er også den mulighed, at skrælle ca. 5-8 cm af jorden rundt om gården væk, og lægge et fint hønsenet ned. Herefter lægges jord ovenpå nettet igen, hvorved ræven ikke kan komme til at grave i dybden langs hønsegården.

Vand og foder

Vi anbefaler, at man har vand og foder til sine høns ude i hønsegården. For at du kan dette, kræver det, at du har et overdækket område i din hønsegård. Det er en god idé, at have sin vandautomater og foderautomat hængende i en snor – derved kan du undgå, at hønsene får væltet automaterne – et lille skub til den hængende automat mindsker spild.

En høne drikker ca. 200 ml. vand om dagen – og spiser ca. 140 gram foder dagligt. Det er vigtigt, at du vasker dine vand- og foderautomater jævnligt, og skifter vandet hos dine høns ofte, så de altid har adgang til frisk drikkevand. Det er ligeledes vigtigt, at du giver din høns en æglægningsfoder i høj kvalitet som basisfoder. På den måde sikre du, at de får alle de vitaminer og mineraler, som de har behov for. Æglægningsfoderet er også vigtigt i forhold til æglægning. Men det forkerte foder, kan du risikerer, at dine høns ikke lægger æg.

Når du kommer hjem med dine høns

Det er en stor oplevelse der venter, når du kommer hjem med dine høns. Det er altid spændende, at følge deres adfærd, når de bliver lukket ud i deres nye omgivelser. Start med at sætte hønsene ind i hønsehuset – og lad dem blive der den første dag. Efter en god nats søvn, kan du åbne for hønselemmen, og se, om de selv søger ud i hønsegården – ellers hjælp dem lidt i starten, med at opdage det skønne gårdmiljø, som du og din familie har lavet til dem. Og så er det altid meget spændende, hvornår de første æg dukker op. Spørg evt. vores personale i butikken, hvornår i kan forvente, at de lægger de første æg.


Hønsehus ‘Deluxe’

Fra kr. 10.999


Grünleger

169 kr. pr. stk.


Köningsberger

169 kr. pr. stk.


Isa Warren

91 kr. pr. stk.